Informacja na temat projektu
„Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”
realizowanego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014-2020, 10 Oś priorytetowa: Wiedza i Kompetencje, Działanie 10.2. Rozwój Kształcenie zawodowego, Poddziałanie 10.2.2. Kształcenie zawodowe uczniów – SPR.
Miasto Nowy Sącz – Nowosądecki Inkubator Przedsiębiorczości realizuje projekt pn.: „Rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w obszarze turystyczno-gastronomicznym”.
Projekt o numerze RPMP.10.02.02-12-0024/19 współfinansowany jest przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 -2020, 10 Oś Priorytetowa Wiedza i kompetencje, Działanie 10.2 Rozwój kształcenia zawodowego, Poddziałanie 10.2.2 Kształcenie zawodowe uczniów – SPR
Łączna wartość projektu wynosi: 3 842 530,59 zł
Wnioskowane dofinansowanie: 3 458 277,53 zł
w tym współfinansowanie UE: 3 266 151,00 zł
Termin rozpoczęcia realizacji projektu: 2020-02-01
Termin zakończenia realizacji projektu: 2022-12-31
Nazwa i adres instytucji realizującej projekt: Miasto Nowy Sącz – Nowosądecki Inkubator Przedsiębiorczości ul. Wyspiańskiego 13, 33-300 Nowy Sącz
Projekt przewiduje: rozwój Centrum Kompetencji Zawodowych w branży Turystyczno-Gastronomicznej przy Zespole Szkół nr 1 w Nowym Sączu wraz z Zespołem Szkół nr 5-Specjalnych w Nowym Sączu.
Grupą Docelową będą uczniowie i kadra szkół, wchodzące w skład Centrum Kompetencji Zawodowych oraz wszyscy chętni uczniowie i kadra pozostałych szkół i placówek kształcenia zawodowego dla młodzieży z branży Turystyczno-Gastronomicznej , w Subregionie Sądeckim w obszarze Województwa Małopolskiego.
Głównym zadaniem Centrum Kompetencji Zawodowych jest i będzie powiązanie oferty edukacyjnej branży Turystyczno-Gastronomicznej z rynkiem pracy i włączenie pracodawców w działalność Centrum Kompetencji Zawodowych.
W ramach realizacji projektu przewiduje się: nabywanie dodatkowych kwalifikacji przez uczniów poprzez kursy, tworzenie warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej, stworzenie programu współpracy z pracodawcami (Rada Programowa, staże dla uczniów, kursy dla nauczycieli), wizyty zawodoznawcze, wzmocnienie współpracy z uczelniami, rozwój kompetencji zawodowych i społecznych kadr placówek tworzących Centrum Kompetencji Zawodowych i innych chętnych nauczycieli z branży Turystyczno-Gastronomicznej , z Województwa Małopolskiego , pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych, doradztwo edukacyjno-zawodowe. Realizacja ww. celów pozwoli na podniesienie jakości kształcenia zawodowego w obszarze Turystyczno-Gastronomicznym, będącym odpowiedzią na oczekiwania rynku pracy.
Celem projektu jest zwiększenie szans na zatrudnienie absolwentów szkół zawodowych, dzięki poprawie efektywności kształcenia zawodowego, realizowanego we współpracy z pracodawcami poprzez działania w obrębie turystyczno-gastronomicznym w Województwie Małopolskim :nabycie dodatkowych kwalifikacji przez 50 uczniów (K43;M7) przy założeniu 100 uczniów – liczona liczba PESEL, nabycie dodatkowych kompetencji zawodowych przez 290 uczniów, 323 -liczona liczba PESEL, podniesienie kwalifikacji zawodowych przez 17 nauczycieli przedmiotów zawodowych lub praktycznej nauki zawodu szkół ponadgimnazjalnych przy liczonej liczbie PESEL- 24; programy współpracy ZS1 i ZS5 z pracodawcami poprzez organizację staży zawodowych dla uczniów. Nabędzie doświadczenia i ukończy 125 osób liczonych po PESELU ; tworzenie w ZS1,ZS5 warunków zbliżonych do rzeczywistego środowiska pracy zawodowej poprzez wyposażenie/doposażenie/adaptację w nowoczesny sprzęt i materiały dydaktyczne 10 pracowni; wypłacenie 70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych.; doradztwo zawodowe dla 50 uczniów. Uczestnik projektu może brać udział w kilku formach wsparcia. Weryfikacja stopnia realizacji celu gł. projektu nastąpi poprzez pomiar osiągniętych wskaźników produktu oraz rezultatu.
Zadania zaplanowane w projekcie:
1. Kursy wyposażające uczniów w kompetencje zawodowe.
1. Kurs Carving - Flor
2. Kurs Pieczywo domowe
3. Kurs Potrawy regionalne
4. Kurs Aranżacja stołów z elementami obsługi gości metodą angielską
5. Kurs Dietetyk
6. Kurs Flair i nowoczesne dekoracje drinków
7. Kurs Kuchnia molekularna
8. Kurs Kuchnie świata
9. Kurs Produkcja włoskiej pizzy i pasty
10. Kurs Organizacja imprez turystycznych
11. Kurs Animatora czasu wolnego
12. Kurs Kalkulacje gastronomiczne
13. Kurs Nowe trendy w zdobieniu tortów
14. Kurs Desery i makaroniki
15. Kurs Barista z elementami latte art.
16. Kurs Obsługa kas fiskalnych i systemów obsługi punktów gastronomicznych
17. Kurs Komputerowe wspomaganie projektowania zakładów gastronomicznych
18. Kurs język rosyjski w gastronomii i hotelarstwie
19. Kurs język francuski w gastronomii i hotelarstwie
20. Kurs język niemiecki w gastronomii i hotelarstwie
21. Kurs Kelner
22. Kurs Domowy wypiek pieczywa
23. Kurs Kuchnie staropolska w nowoczesnym wydaniu
24. Kurs Domowy wyrób wędlin
25. Kurs Dekoracje wyrobów cukierniczych
26. Kurs Kuchnie świata
27. Kurs Aranżacja stołów okolicznościowych
28. Kurs Ciastkarstwo
29. Kurs Kuchnia prozdrowotna
2. Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji dla uczniów
1. Kurs Prawo Jazdy kat.B
2. Kurs Barman I stopnia
3. Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów
1. Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS1
2. Zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze z matematyki ZS5
4. Doradztwo edukacyjno –zawodowe
Dyżur doradcy zawodowego 2 x w tygodniu przez 2 godziny (12 godz. w ciągu m-ca)
Doradztwo zawodowe dla 50 uczniów.
5. Staże zawodowe
Realizacja staży zawodowych 102 os./rok, łącznie 255 osób
6. Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych
70 pomocy stypendialnej dla szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych
7. Studia podyplomowe dla nauczycieli
Realizacja studiów podyplomowych 3 i 2 semestralnych dla 11 nauczycieli
8. Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem.
1. Kurs Baristyczny II stopnia z latte ar
2. Kurs Flair/free style
3. Kurs Nowoczesne dekoracje drinków
4. Kurs Kuchnia molekularna
5. Kurs produkcji pizzy włoskiej
6. Kurs Produkcja pasty-makaronów
7. Kurs kelnerski ekstra serwis poziom mistrzowski
8. Kurs dekoracji stołów. Decupage
9. Kurs Makaroniki
10. Kurs 3w1 - torty, praliny, monoporcje
11. Kurs Nowoczesne cukiernictwo
12. Kurs druku 3D
13. Kurs modelowania i wydruku 3D
14. Kurs Żywienie dietetyczne
15. Kurs Menager gastronomii
16. Warsztaty szkoleniowe Kwiaty maślane
17. Kurs Nowości w gastronomii
18. Kurs Najnowsze trendy w aranżacji stołów
19. Kurs profesjonalnej sztuki kulinarnej
9. Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów.
1. Rozwój kompetencji kluczowych i produktywnych w języku angielskim
2. Prawidłowa komunikacja z klientem oraz rozumienie i tworzenie informacji w języku polskim
10. Wizyty zawodoznawcze
Wizyty zawodoznawczych dla 4 grup po 30 osób.
11. Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1
12. Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1
13. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1
14. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1
15. Doposażenie pracowni technologiczno - cukiernicza (s.nr 18) w ZS1
16. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1
17. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1
18. Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1
19. Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5
20. Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5
Harmonogram przewidywanych poszczególnych formy wsparcia:
Forma wsparcia
|
2020
|
2021
|
2022
|
kwartał
|
kwartał
|
kwartał
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
I
|
II
|
III
|
IV
|
1. Kursy wyposażające uczniów
w kompetencje zawodowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
2. Kursy certyfikowane kończące się uzyskaniem kwalifikacji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3. Dodatkowe zajęcia dydaktyczno- wyrównawcze służące wyrównywaniu dysproporcji edukacyjnych przez uczniów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
4. Doradztwo edukacyjno -zawodowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
5. Staże zawodowe
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
6. Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
7. Studia podyplomowe dla nauczycieli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
8. Kursy kwalifikacyjne lub szkolenia doskonalące dla nauczycieli w zakresie tematyki związanej z nauczanym zawodem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
9. Rozwój kompetencji kluczowych oraz umiejętności uniwersalnych przez uczniów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
10. Wizyty zawodoznawcze
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
11. Doposażenie pracowni hotelarskiej (s. nr 10) w ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
12. Doposażenie pracowni organizacji usług kelnerskich (s. nr 14) w ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
13. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s.nr 15) w ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
14. Doposażenie pracowni technologii gastronomicznej (s. nr 16) w ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
15. Doposażenie pracowni technologiczno - cukiernicza (s.nr 18) w ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
16. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W1-ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
17. Doposażenie pracowni warsztatowej nr W2- ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
18. Adaptacja pracowni cukierniczo-piekarniczej -ZS1
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
19. Doposażenie pracowni kucharskiej w ZS5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
20. Doposażenie pracowni cukierniczej w ZS5
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|